Så spelas 7-manna

Förtydligande kring spelreglerna i sju-manna 10-12 år i Eskilscupen

Svensk fotboll har beslutat att införa förbud mot att kora segrare i all tävlingsverksamhet för barn t.o.m. 12 år i såväl cuper som serier. Svenska fotbollsförbundet förtydligade i maj 2017 bland annat vad dessa bestämmelser betyder för cuper.

Eskilscupen har spelats i Helsingborg sedan 1968 och är idag landets äldsta fotbollscup. Med ca 700 deltagande lag, 13 000 spelare och 2000 fotbollsmatcher är vi också landets näst största fotbollsturnering. Eskilscupens strävan har alltid varit att skapa så jämna, roliga och utvecklande matcher som möjligt, med efterföljande slutspel i A, B, C och D slutspelsform. Vilket gör att deltagande lag utifrån sin prestation och sitt kunnande hela tiden har kunnat matchas mot motstånd som för stunden anses vara jämbördigt. Allt i största fair play anda.

Kombinationen av nya regelverket och Eskilscupens mångåriga strävan att utforma en tävling som är jämn, utvecklande och rolig för våra deltagande lag ger ett något förändrat upplägg i sju-manna. Men för deltagare och åskådare kommer skillnaden i tävlingsupplägget i grunden inte kännas särskilt förändrat.

Så här spelar vi Eskilscupen:

Alla lag spelar gruppspel indelade i 4-lags grupper och spelar då tre matcher på fredagen. Resultaten från matcherna redovisas inte men finns med för bedömning och inplacering till lördagen där det skapas nya grupper utifrån prestation och kvalité. De nya grupperna ska byggas för att bli så jämna, utvecklande och roliga som möjligt.

På söndagen är det stor finaldag. Lagen hamnar nu i nya grupper som ska erbjuda så jämbördigt och intressant motstånd som möjlig och se fram emot spännande matcher. Alla lag spelar lika många (3) matcher.

Alla sju-manna lag har nu fått 9 matcher och ett gediget spelprogram. De många matcherna som ska genomföras och kombineras med tid för transport och att hinna äta sin lunch och samtidigt avsluta spelet i tid för rimlig hemfärd medför att det vid vissa tillfällen måste bli något olika förutsättningar inför match. Vilan mellan matcherna kan i vissa fall variera något.

Då inte resultat redovisas, kan man som ledare och åskådare heller inte i förväg se olika scenario var nästkommande dags matcher ska spelas. Men tävlingssekretariatet kommer göra sitt yttersta för att, så snabbt som det är möjligt, efter lagets sista match för dagen, lägga ut kommande dags matcher i spelprogrammet som kan ses på hemsida och i app.

Med det sagt hoppas vi att ni får en lika trevlig vistelse som vanligt och att såväl nytillkomna som till de ständigt återkommande lagen till Sveriges härligaste fotbollscup hjärtligt välkomna till Eskilscupen och Sundets Pärla, Helsingborg!

Tävlingsledningen Eskilscupen